Senaste inlägg i forumet:
Aug, 14 21:38:05 av: Mirja HUR LÄNGE HAR DU BOTT I FUENGIROLA? Välkommen!   Aug, 20 20:58:14 av: marathon Bredbandsuppkoppling Hej, Kul, tror ni kommer trivas jättebra. Det finns flera bra [...]  May, 29 10:26:49 av: marathon SPANSK ELLER SKANDINAVISK SKOLA? Vi körde också Svenska skolan. Så mycket lättare för barnen att komma in [...]  May, 28 08:19:40 av: Jasmin VILKA TRE SAKER SKULLE DU TA MED DIG TILL EN ÖDE Ö? Mina två barn! Då behöver man inte ha långtråkigt. Sen tar jag med något [...]  Feb, 28 17:02:45 av: Jasmin MUSIK Finns det någon public "musikskola" för de spanska skolbarnen, [...]  

Olycksfall i Fuengirola  + Lägg till

Brottslighet  Redigera/komplettera text  

 

Brottsligheten på Solkusten ökar under högsäsong. Det är då tyvärr ganska vanligt med ficktjuvar, väskryckning och stölder. Dock har den typen av brottslighet minskat det senaste året, sedan polisen satt in extra resurser.

Här följer några tips för att undvika att bli utsatt för brott: Bär aldrig mycket kontanter på dig om du inte absolut måste. Förvara dem säkert. Var uppmärksam på personer som försöker avleda din uppmärksamhet på olika sätt. Ofta opererar tjuvar i par eller till och med i grupp. När du är på stranden, lämna inte värdesaker utan uppsikt. Undvik att röra dig på ställen där det inte är mycket folk nattetid. På krogen, vakta ditt glas. Det har hänt att folk blivit drogade genom att någon lagt något i deras öl eller drink. Var uppmärksam på människor som ringer på dörren och säger sig ska kontrollera gasen eller något annat. Förvara ditt pass på ett säkert ställe.

Om du utsatts för brott, kontakta Policia Local genom att ringa 092

Vid akuta situationer, ring larmnumret 112Faror i naturen  + Lägg till

Farliga djur  Redigera/komplettera text  

I Spanien finns inga livsfarliga ormar. Råttor sprider sjukdomar och råttgift är mycket giftigt även för människan. Skorpion- och tarantella, och tusenfotingbett är inte livshotande men gör rejält ont. Dessa tre återfinns på torra och steniga platser. Spindeln "Svarta änkans" bett är inte livsfarligt men ger upphov tilll djupa variga sår. På våren kommer pinjemasken nedklättrandes från pinjeträden. De är mycket giftiga.

Juridisk hjälp  + Lägg till

Solvit (gratis)  Redigera/komplettera text  

Solvit arbetar för problemlösning utan att vidtaga rättsliga åtgärder genom att vara ett nätverk av EU-länderna som samarbetar för att praktiskt lösa problem som beror på att bestämmelserna för den inre marknaden har tillämpats felaktigt. Hit kan du vända dig om du eller ditt företag får problem med myndigheterna beträffande dina medborgerliga rättigheter i Spanien. Då handlägger "Solvit" gratis och snabbt dessa tvister. Ärenderna kan exempelvis handla om rättigheter på arbetsmarknaden, till utbildning, uppehållstillstånd, social trygghet, registrering av motorfordon ,etablering som egenföretagare, beskattning, ekonomiska transaktioner. Mer information finns hos Europakommissionen

 

Myndigheter  + Lägg till

Allmänt  Redigera/komplettera text  

Har oftast öppet mån-fre 9-14. Telefoner till ett flertal myndigheter finner du här

Polic  Redigera/komplettera text  

 

Polis/Policia: Adress: Condes de San Isidro, 54.  Telefon:952 58 09 00 Akut telefon:092

Protección Civil: 952 58 00 37 e-mail: jefatura@policialocal.org

Trafikpolisen / Guardia Civil de Tráfico: 952 27 24 00

Övriga  Redigera/komplettera text  

Brandkår / Bomberos telefon: 080

Sjöräddning / Seguridad Marítima: 900 20 22 02

Svenska Ambassaden 

Svenska Konsulatet i Málaga 
 

Vård  + Lägg till

Allmänt  Redigera/komplettera text  

Som turist krävs det att du har med dig European Health Card (EHC) från Sverige för att kunna få vård i Spanien. Dessa gäller dock bara den offentliga vården. Privat sjukvård får du bekosta själv. Om du saknar ECH-kortet får du betala på plats och ansöka om ersättning i efterhand.

Telefonnummer till ett flertal vårinstanser finner du här

RECEPT PÅ LÄKEMEDEL  Redigera/komplettera text  

Att få ett recept är mycket enklare i Spanien än i Sverige. Om du vet vilket preparat du behöver och vad den aktiva substansen heter, skriv ner detta på en lapp och besök till exempel Clinica Angeles Nocturnus på Paseo Jesus Santos Rein (nära "hästfontänen").. Du behöver inte träffa en läkare, utan uppger bara preparatets namn och aktiva substans, samt dosering, vid disken. Det kostar 15 euro och du får receptet direkt.

Skandinavisk läkare  Redigera/komplettera text  

Om du föredrar att träffa en skandinavisk läkare kan du beställa tid hos Dr Raaste på telefon: 952475290. Han har sin klinik vid feriaplatsen, vid baksidan av Alpha gym och talar svenska, finska, engelska och spanska.

Akut  Redigera/komplettera text  

Akutcentral/ Emergencia telefon:112

Ambulans / Ambulancia telefon: 061

Om du blir akut sjuk kan du besöka Clinica Angeles Nocturnus som är öppen dygnet runt och ligger på  Paseo Jesus Santos Rein, mycket nära "häst-fontänen. Det är inte nödvändigt att ringa före. Läkarna talar spanska och engelska och väntetiden är inte lång. Du betalar kontant efter besöket.

Apotek / Farmacia

Apotek jour farmacias-malaga.diariosur.es mer information kan fås av lokalpolisen tele 952589327

Vårdcentraler (akutsjukvård)

Vårdcentral Akut(24 timmar): 952468653
 

Sjukhus: HOSPITAL COSTA DEL SOL (Marbella): 952 86 27