Senaste inlägg i forumet:
Aug, 14 21:38:05 av: Mirja HUR LÄNGE HAR DU BOTT I FUENGIROLA? Välkommen!   Aug, 20 20:58:14 av: marathon Bredbandsuppkoppling Hej, Kul, tror ni kommer trivas jättebra. Det finns flera bra [...]  May, 29 10:26:49 av: marathon SPANSK ELLER SKANDINAVISK SKOLA? Vi körde också Svenska skolan. Så mycket lättare för barnen att komma in [...]  May, 28 08:19:40 av: Jasmin VILKA TRE SAKER SKULLE DU TA MED DIG TILL EN ÖDE Ö? Mina två barn! Då behöver man inte ha långtråkigt. Sen tar jag med något [...]  Feb, 28 17:02:45 av: Jasmin MUSIK Finns det någon public "musikskola" för de spanska skolbarnen, [...]  

Vardagsliv i Fuengirola  + Lägg till

Arbete  + Lägg till

Anställd i Spanien  Redigera/komplettera text  

Att vara anställd i Spanien skiljer sig ifrån att ha anställning i Sverige. Som exempel existerar inte VAB-dagar. Löner och skatter är generellt lägre.Spanienjobb.se - Jobbportal för alla jobb i Spanien  Redigera/komplettera text  

Spanienjobb.se är en jobbsöknings portal där alla tjänster samlas för att kunna sökas direkt till respektive arbetsgivare i Spanien.

Barn  + Lägg till

Att föda barn  Redigera/komplettera text  

Att föda barn i Spanien skiljer sig inte så mycket från att föda i Sverige. Mer information

Boende  + Lägg till

Allmänt  Redigera/komplettera text  

De flesta köken är mycket mindre än vad vi svenskar är vana vid, här finns sällan utrymme för köksbord utan man äter maten vid matsalsbordet eller i pation. Husen är dåligt isolerade vilket gör att de blir kalla och fuktiga under vintern, speciellt hus nära havet. Det uppstår lätt ohälsosam mögel på väggar och i tak. En luftavfuktare är därför att rekommendera. Bostadområden Många svenskar och andra skandinaver väljer att bo inne i Fuengirola, i områden som Pueblo Lopez och Puebla Lucia. Pueblo Lopez: De flesta radhusen i Pueblo Lopez har två sovrum och ett badrum på över våningen samt kokvrå,vardagsrum och toalett på nedervåningen. En liten patio hör också till. Området har ingen pool eller grönområde, men de flesta radhusen ligger i ett inhängmat område, vilket är att föredra ur stöldsynpunkt. Puebla Lucia: I det inhängnade området Puebla Lucia finns ett flertal grönområden, restauranger och pooler samt en kringpatrullerande vakt. Hyran är hög i detta område.Många engelsmän föredrar att bo här. Mer information om Puebla Lucia

Los Boliches: Svenska Skolan är belägen i Los Boliches. Detta är en lite äldre stadsdel, och husen närmare stranden är ofta vitkalkade, gatorna är smala och området kallas pittoreskt av somliga. Många engelsmän och finländare är bosatta här. Det är mycket nära till marknadsplatsen Recinto Ferial och Los Boliches har tågstation med tågförbindelse till Malaga. Hyrorna är överkomliga.

Hyra boende  Redigera/komplettera text  

Det är vanligt att man kan hyra ett boende i andra hand i 9 månader och längre. De flesta boenden hyrs ut möblerade, men det brukar inte vara något problem att be hyresvärden ta bort inventarier man inte vill ha. Det är dock av värde att besiktiga boendet innan man skriver kontrakt för att kontrollera att allt fungerar och att de saker man kommit överrens om finns såsom köksutrustning, lakan, handdukar mm. Vanligt är att man betalar en till två månadshyror i deposition och att man inte får tillbaka dessa när man flyttar oavsett om man lämnar boendet i samma skick som man övertog det. Det bästa sättet att "få tillbaka" pengarna är att inte betala hyran motsvarande sista månaderna med hänvisning till att egendomen är i perfekt skick. Det är också vanligt att hyresgästen betalar mäklararvodet.

Mer information

Två spanska siter med bostäder att hyra: www.vivendum.com/ och www.idealista.com/

Köpa bostad  Redigera/komplettera text  

Att köpa hus i Spanien skiljer sig från att köpa hus i Sverige med avsseende på vissa punkter. Mer information hos Spanienkusten och Suninvest Att finansiera huset med lån i spanska banker skiljer sig åt med avseende på om man har för avsikt att använda bostaden som permanent boende eller inte. Mer information

 

Husdjur  + Lägg till

Allmänt  Redigera/komplettera text  

Att resa med husdjur

För att ta med husdjuret till Spanien krävs det ett intyg från en vetrinär som omfattar följande:

  1. Ägare eller den person som ansvarar för djuret (s)
  2. Djurets ursprung (s)
  3. Nummer, plats och datum för insättning av  mikrochip eller tatuering.
  4. Rabies vaccine. The veterinary certificate will be valid for 4 months or until the vaccine's expiration date, whichever is first. Intyget gäller i 4 månader dock inte längre än giltlighetstiden för vaccinet. 

Katter och mindre husdjur såsom hamster ger sällan problem vid ankomsten till Spanien.
 

Om husdjuret skall resa från Spanien till Sverige måste en veterinär också fylla í de delar av V, VI eller VII i intyget som är lämpliga.  Du kan skriva ut intyget här . Mer information här Det kostar mycket pengar att ta med sitt husdjur till Sverige på grund av vaccinationer mm. samt tar ca 5 månader innan alla vaccinationer är klara. Så det kräver en hel del planering. Mer information: www.sjv.se/

Flertalet flygbolag tillåter djur ombord till en kostnad på ca 50 kr/ kg. Mindre husdjur med en vikt understigande fem kilo färdas ofta i kabinen i väskor och  de större och tyngre djur transporteras i burar i bodegan. Även buren eller transportmedlet som djuret reser i måste märkas med namn, adress i Spanien och telefonnummer till ägaren eller ägarens representant. 

Sällskapsdjuret behöver ett pass, enligt Europeiska unionens modell . Tänk också på att kontrollera om ditt husdjursförsäkring täcker vistelsen i Spanien.

 

Att stadigvarande vistas med husdjuret i Spanien

Registrering i Spanien av husdjuret görs hos vetrinär (se under rubriken "rekommendationer"). De ägare som inte märker sina katter och hundar med mikrochip kan i Spanien få böter på mellan 1000 och 2000 euro.  Hunddressyr. Privata kurser, dropinklasser och föranmälda klasser. Mer information här

Att införskaffa husdjur

Köp och säljannonser av husdjur i Spanien
 

Hundar  Redigera/komplettera text  

Lagar

Vissa hundraser måste alltid bära munkorg utomhus oavsett hur ofarliga de än är exempelvis Dobberman och Bulldog. Det är ej lagligt att låta hundarna gå okopplade utomhus.

Det vanligaste i Spanien är att kommunen kräver mikrochipmärkning av hundarna. Brott mot det ger  höga bötert.

Att köpa hund

Även hundar köpta i djuraffär kan trots att det står att de är spanskuppfödda vara importerade från tex östländerna. Det medför att de kan ha vissa sjukdomar.

Gör en god gärning-adoptera en spansk hund Tänk dock på att gatuhundar ofta har sjukdomar.

Typiska spanska hundsjukomar:

I Spanien finns det året om förutom den i Sverige vanligt förekommande borrelios två ytterligare fästingburna hundsjukdomar; babesios och erlishios. För mer information på svenska här 

Den livsfarliga hjärtmasken är vanligt förekommande hos hundar i Spanien och därför bör man ge hundar förebyggande behandling. Mer information här

Leptospirosis är ovanlig i Sverige, men vanlig i Spanien. Hunden bör vaccineras mot denna bakterie som sprids genom gnangare. Mer information här

 Valpsjuka, parvovirusdiarré samt tarmparasiter såsom coccidios och giardia är också vanliga.

 

Media & kommunikation  + Lägg till

Bibliotek  Redigera/komplettera text  

 Det finns två bibliotek i centrala Fuengirola. Ett ligger bakom Burger King nära Zoo och det andra ligger i Elola (man ser det från fotbollsläktaren). Även Los Boliches har ett bibliotek, nära El Corte Inglés. Även utlänningar kan låna bara man har ett NIE-nummer. Inga förseningsavgifter, däremot får man inte låna på ett tag om man lämnar för sent. 

Öppettider 
Vid Burger King
Måndag - Fredag 10-14 och 16:30 - 20:30
Elola
Måndag - Fredag 9:30 - 14 och 16:30 - 20
Los Boliches 
Måndag - Fredag 10 - 14 och 17 - 20

Bibliotekens hemsida

Påskveckan, Feriaveckan och Juni, Juli, Augusti är de bara öppna på förmiddagen.

 

Internet  Redigera/komplettera text  

Internet fungerar tillfreställande via bredband i Fuengirola. Internetcaféerna som det finns gott fungerar också bra. Internet via mobiltelefon fungerar ok med Yoigo inne i Fuengirola med dåligt en bit utanför centrum. Tidigare fanns även ett stadstäckande WiFi-nät som drevs av Vip Hotspot, men detta företag har nu gått i konkurs. 
De största internetleverantörerna i Spanien är Telefonica (Movistar), Vodafone.es, Jazztel, Orange och Ono. För bästa pris gäller det i allmänhet att kolla vilka erbjudanden som finns för tillfället, då de avlöser varandra i att ha förmånliga erbjudanden.

Staden tillhandahåller också gratis WiFi till innevånarna (man måste ange id-nummer) i vissa parker och i biblioteken till den som har bibliotekskort.

Telefonicas och Vodafones bredbanduppkoppling fungerar bra.

Mobiltelefon  Redigera/komplettera text  

Din svenska mobiltelefon fungerar även i Spanien, förutsatt att ditt abonnemang tillåter det. Men minutpriset är ofta högt, även om det varierar mellan olika abonnemang. Skall du vara i Spanien en längre tid lönar det sig säkert att köpa ett kontantkort. En del operatörer kräver NIE-nummer (id-nummer för utlänningar, fås hos Policia Nacional), medan andra nöjer sig med elräkning eller liknande bevis på bosättning. Teliaägda Yoigo har bra priser och täckningen är numera riktigt bra, de har roamingavtal med Telefonica som är den största, operatören. Dessutom har deras kontantkort 3G så du kan surfa med mobilen eller laptopen. Telefonica/Movistar är riktigt dyra i jämförelse med Yoigo. Även www.Orange och Vodafone.es har kontantkort.

Spansk TV  Redigera/komplettera text  

 De flesta bostäder har tillgång till en mängd spanska kanaler och i och med digitaltv finns många av kanalerna även på originalspråk - oftast räcker det med ett tryck på "lang" eller "audio" på fjärrkontrollen till digitalmottagaren/TV:n för att byta språk.

En utmärkt TV guide finns på www.elmundo.es. I guiden kan man lägga till och ta bort de kanaler man har tillgång till och lite andra finesser.

Spanska nyheter på svenska  Redigera/komplettera text  

Svenska Magasinet 
den mest spridda och älsta tidningen för svenskar i Spanien.
Kommer ut den 15 i varje månad. Hemsida som uppdateras dagligen med nyheter från Spanien på svenska.

Spanien Magasinet
Ett magasin om Spanien som kommer ut i Sverige i kiosker och på Bostadsmässorna

sydkusten
kustradion
Radiosolimar

Svensk tv i Spanien  Redigera/komplettera text  

SVT-WORLD visar de svenska tv-program från SVT1, SVT2, SVT24 och Kunskapskanalen som man har tillstånd att visa utanför Sveriges gränser vilket huvudsakligen är svenskproducerade program eftersom de flesta utländska produktioner ej får sändas av upphovsrättsliga skäl. Mer information på Spanienkusten

Övrig media  Redigera/komplettera text  

Svensk radio:

http://webbradio.thevoice.se/index.aspx

 

Myndigheter  + Lägg till

Allmänt  Redigera/komplettera text  

Har ofast öppet mån-fre 9-14. Telefonnummer till ett flertal myndigheter hittar du här

Ayuntamiento/ kommunhuset  Redigera/komplettera text  

Ayuntamiento / kommunhuset fuengirola.es Hit vänder du dig när du vill skriva dig här "empadronarse". Ligger vid Policia National på Av. Condes de San Isidro. Tele: 952589300 För mer information Fuengirola/RecursosWeb/DOCUMENTOS

Casa de la Cultura/Kulturhuset  Redigera/komplettera text  

Här finner du bland annat en mängd prisvärda kurser bland annat i yoga, spanska mm. Kulturhuset är beläget på Av. Juan Gómez Juanito, 12. Teléfono: 952 58 30 80 Fuengirolas kulturwebbsida fuengirola.es Horario: L - V. 08:30 - 15:00. Responsable: Dª Carmen María Díaz Ruíz. Concejala de Educación, Empleo y para la Formación y Orientación

Polis/Policia  Redigera/komplettera text  

Lokal polis Adress: Av. Condes de San Isidro, 54. tele 092 Karta: maps.google.se/maps 

Nationalpolisen/ Policia National. Använder du dig av tex när du ansöker om NIE-nummer. Ligger längre bort på samma gata som lokalpolisen. Telefon 091 Karta:maps.google.se/maps

Postkontoret/Correos  Redigera/komplettera text  

Spanska posten, Correos, har flera postkontor i Fuengirola, där ett är beläget precis på gränsen till Los Boliches och ett vid Plaza de Constitucion: 952474384. Ett postkontor finns också på köpcentret Miramar Parque.
Portotabell: brev och vykort övriga försändelser Frimärken kan också inhandlas i tobaksaffärerna.

Öppettiderna kan variera med är oftast 8.30-20.30 utan att ha stängt för fiesta. 

Skattemyndigheten / Hacienda  Redigera/komplettera text  

Adress: Plaza. De España, 1. Ayuntamiento de Fuengirola. 1ª planta
Telefon: 952 58 93 00
e-mail: hacienda@fuengirola.org

 

 

Svenska ambassaden och konsultatet  Redigera/komplettera text  

Turistkontor  Redigera/komplettera text  

Turistkontor: Avda. Jesús S. Rein, 6 (i centrum av staden, mittemot Saluhallen.) 952467457 / 952467625

 Ett Turistkontor ligger också vid stranden, alldeles intill Marinan. Mycket trevlig personal där.

Pengar  + Lägg till

Banker  Redigera/komplettera text  

Öppettider: Mån-fre 8.30-14.

För specifika banker var god se under rubriken "rekommendationer".

 

Överföring av pengar  Redigera/komplettera text  

Pensionär  + Lägg till

  Redigera/komplettera text

Som pensionär har du en rad fördelar att se fram emot i Fuengirola. För att dra nytta av dessa måste du dock vara registrerad och erhålla ett kort. Kortet ger dig rätt till billigare måltider, bussresor, hårfrisering och utflykter på vissa ställen.

Sopor  + Lägg till

Återvinning  Redigera/komplettera text  

Spanien har sopsortering, liksom de flesta Europeiska länder. Intill de flesta hus står konteinrar för glas, förpackningar och papper uppställda. Vid många affärer finns dessa också, samt konteinrar för biologiskt avfall, alltså kompost.

Andra och fjärde torsdagen varje månad, kl 08-14, kommer "Ecomovil" - återvinningskontainern, till Feriaplatsen i Fuengirola. Då kan du lämna lysrör, batterier, däck, målarfärg, oljor, läkemedel, skrivarpatroner, datorprylar, elprylar, lösningsmedel, vitvaror och annat miljöfarligt avfall som inte platsar i vanliga soporna. Komplett lista över datum för 2011

 

Transport  + Lägg till

Bil  Redigera/komplettera text  

Att köra
För att få köra bil i Spanien måste du vara 18 år och för att få hyra bli 21.
Om du kör en utlandsregistrerad bil behöver du förutom körkort också ha med ditt pass, reflexvästar som måste vara synliga från utsidan av bilen. Västarna kan köpas på de flesta stormarknader. Det skall också medföras en uppsättning extra lampor och verktyg för att byta dem samt ett extra par glasögon om du bär sådana. Säkerhetsbälte är obligatoriskt för alla passagerare. Barn under tre år skall färdas i bilbarnstol. Max tillåtna hastighet är 120km/h.

Böter

Generellt kan sägas att om du kör under 10 km/time för fort riskerar du inga böter. Efter den gränsen betalar du 100 euro upp till att du kör 30 km/h för snabbt. 31-40km/h kostar dig 140 euro. Maximala boten för en vanlig personbil ligger på 520 euro.

Maximala tillåtna alkoholhalt i blodet är 0.5 g/l.

Köp av begagnadbil

Det är jätteviktigt att göra en historisk kontroll på bilen för att se att den inte har några skulder så som obetalda socialförsäkringsavgifter, lån och skatter eftersom dessa följer med bilen och tillfaller den nye ägaren.
Permiso de Circulación är den spanska motsvarigheten till registreringsbeviset och ägarens detaljer måste ändras när fordonet byter ägare. Ägarbyte är krångligare än i Sverige och därför tar man ofta hjälp av en rådgivare (gestor). Mer info här.
ITV heter spanska besiktningen och testbeviset samt ett dokument över teknisk data "Ficha Tecnica" och en kopia av detta skall medföras.
Bevis på betald skatt skall också medföras och en kopia på det.
Försäkringsbevis skall medföras vid färd, då det liksom i Sverige är obligatoriskt med försäkring.
Till dokumenten fogas även kvitto på betald överlåtelseskatt. Skatten beräknas av "Trafico" och beror på bilens nypris, ålder men inte på överlåtelsepriset.

Du har 15 dagar på sig att registrera fordonet i ditt namn.

Köp av ny bil

För att köpa en spansk-registrerad bil krävs något av följande alternativ; residencia (uppehållstillstånd), NIE-nummer eller hyreskontrakt / intyg för en spansk bostad. Innan man köper en bil i Spanien kan det vara värt att testa en hyrbil först. Att köra och få erfarenhet av spansk trafik  innan köp kan ge kunskap om vilken typ av bil man bör köpa och om det är värt att ha en egen bil.

Parkering
Om du parkerat fel kan du ha oturen att få din bil bortbogserad. Det sitter då en lapp på gatan där bilen stod med telefonnummer och adress till vart du kan hämta bilen. Det är dyrt och omständigt att få tillbaka bilen. Du måste först gå till Gruas förening och betala återvinningsavgift och sedan till polisstationen och betala böterna för att slutligen gå tillbaka till föreningen med kvitton och få tillbaka din bil.

Besiktning

Ett år (för nyare bilar två år) efter senaste besiktningstillfället (alltså inte en fast månad som i Sverige), måste bilen besiktigas. Det enklaste är att ringa till 902 575757 och beställa en tid. Närmaste station är i Guadalhorce. För att komma dit från Fuengirola kör du mot flygplatsen, men precis när du passerar landningsbanan och brukar ta höger kör du istället rakt fram och tar höger nästa avfart mot Guadalhorce. Vänd i första rondell och kör över vägen du körde på nyss. Tag höger i andra rondellen och kör 6-700m. Då har du ITV på vänster sida (hög skylt), men måste köra fram till nästa rondell och vända tillbaka där. Parkera bilen, gå in i kassan och lämna bilens ficha tecnica och betala (c:a 35 €). Sedan får du vänta på att ditt bilmärke och registreringsnummer ropas upp tillsammans med vilken port du skall köra in i.

Fungarar faktiskt riktigt smidigt. 

Får du anmärkning har du 60 dagar på dig att rätta felet och komma tillbaka, annars får du göra en helt ny besiktning igen. Åtminstone för vissa anmärkningar är ombesiktningen annars gratis.

Förnya ditt körkort

För att förnya ditt svenska körkort medan du befinner dig i Spanien tar du bara ett "passkort" här i Spanien som du sedan tillsammans med handlingarna du fått från Transportstyrelsen skickar in till dem. Sedan är det bara att hämta ut det nya körkortet på det närmaste svenska konsulatet när det är färdigt. Supersmidigt.

Du kan även skaffa dig ett spanskt körkort som du sedan mot en avgift kan byta in mot ett svenskt om du vill. 

Båt  Redigera/komplettera text  

Du kan åka på kryssning eller färdas med båt från Malaga till bland annat Kanarieöarna och nordafrikanska städer. För mer information: www.puertomalaga.com 


 

Cykel, motorcykel, moped och skateboard  Redigera/komplettera text  

Fuengirola saknar bra cykelvägar och skateboards är förbjudna förutom på platser avsedda för dessa som tex skateparken. Det är obligatoriskt  att bära hjälm.

Inrikes flyg  Redigera/komplettera text  

Inrikesflyg går från Malaga flygplats. För information och biljettbokning: www.aena.es/csee/Satellite

 

Körkort  Redigera/komplettera text  

För att förnya ditt svenska körkort medan du befinner dig i Spanien tar du bara ett "passkort" här i Spanien som du sedan tillsammans med handlingarna du fått från Transportstyrelsen skickar in till dem. Sedan är det bara att hämta ut det nya körkortet på det närmaste svenska konsulatet när det är färdigt. Supersmidigt.

Du kan även skaffa dig ett spanskt körkort som du sedan mot en avgift kan byta in mot ett svenskt om du vill.

 

Taxi  Redigera/komplettera text  

Taxibilar finner du vid taxistationen framför tågstationen i Fuengirola. Telefon: 952.47.10.00 För mer information: www.telefonica.net 

Taxipriset från Malaga flygplats till Fuengirola bör ligga runt 30-40 euro. Taxipriserna skall vara fixerade.
 

 

Tåg  Redigera/komplettera text  

Det spanska nationella tågsystemet heter RENFE och erbjuder såväl korta tågturer mellan städer i närheten som längre turer i hela Spanien.

Till Málaga (Centrum/Flygplats) går Renfe Cercanías varje halvtimme (tidtabell) till det sensibla priset två euro (lite drygt). Stationer Biljetten köper du på stationen i en biljettautomat eller i kassan på Fuengirolas station. Det går att betala med kontanter eller visakort. Det finns gott om plats på tåget för bagage.

Från den 2:e november har det startat en nattbuss linje M-117 kallad "Búho" från Málaga till Fuengirola som avgår alla lördagar kl 00.30 från Muelle Heredia med stop vid Maria Zambrano, Los Boliches, Fuengirola och Las Lagunas. Biljetten kostar 3.5 € kontant och med busskort 2.5 €. Kortet ska vid köp anges två zoner "dos saltos", för att gälla på nattbussen. Sista tåget från Málaga går som vanligt 23.30.

Hos Renfe finner du även priser och tidtabeller till resten av landet.

Tfn Tågstationen: 952478540 / 952360202

Buss  Redigera/komplettera text  

Att åka buss är ett bra och billigt alternativ till ställen dit tågen inte går. Bussarna går såväl inom Fuengirola som till andra städer. Biljetter inom Fuengirola köpes på bussen till en kostnad runt 1 euro för en enkel biljett, medan 10-kort och biljetter till ställen belägna längre bort kan köpas på "estancos" dvs i tobaksaffärerna som även tillhandahåller information. Här kan även guidade turer till tex Marocko och Gibraltar köpas.

Sträckor i närområdet (Inom Fuengirola, till Mijas, Marbella, Cadiz, Torremolinos, La Línea mm) trafikeras av Portillo. Tidtabell (pdf)

Tfn Busstationen: 952 478 540
Tfn Lokalbussar: 952 464 204

För mer information:http://www.ctsa-portillo.es/

Övrigt  + Lägg till

Andrahands marknad  Redigera/komplettera text  

Segundamano: En andrahandsmarknad som är skapad av "Blocket". Riktigt bra även om man ej kan spanska eftersom man kan få den översatt genom translate.google.

 

ANONYMA ALKOHOLISTER FUENGIROLA  Redigera/komplettera text  

Anonyma Alkoholister Fuengirolagruppen träffas måndagar kl 18:00 i Svenska kyrkans lokaler.

Fuengirolagruppen - Spanien - Fuengirola
Svenska kyrkan (mittemot Turistinformationen)
Telefon: Helpline: 600379110
Öppna möten: Vid behov

DRICKSVATTEN  Redigera/komplettera text  

Till skillnad från t ex Kanarieöarna så har Solkusten bra dricksvatten. Man behöver alltså inte koka vattnet. På somliga ställen kloreras vattnet sent på kvällen, och det kan då smaka lite mera klor. Man avråder från att ge vattnet till små bäbisar i t ex välling. Då bör man köpa vatten på flaska. Ofta står det på flaskan om vattnet är "baby-vänligt".

NIE-nummer  Redigera/komplettera text  

NIE-nummer/ID-nummer för utlänningar. Detta ansöks hos Policia National och behövs bland annat för att kunna sälja och köpa egendom. De flesta bankkontor vill också se detta nummer för att öppna ett bankkonto. Ansökan kan göras av en person med fullmakt som visar en kopia av den ansökandes pass. 

 För information om telefon och adress till Policia Nacional

Reklamationer och klagomål  Redigera/komplettera text  

Om du vill reklamera en vara eller tjänst kan du be affären om  att få fylla i "Hoja de Reclamaciones" som är ett formulär som sedan skickas til motsvande konsumentombudsmannen.

Residencia / Uppehållstillstånd  Redigera/komplettera text  

Om du vistas 180 dagar om året i Spanien räknas du som bosatt i Spanien. Det kan ansökas om på den lokala polisstationen. Ta med sjukförsäkringsbevis, giltigt pass och passfoton. Du får automatiskt ett NIE-nummer med ditt uppehållstillstånd.
 


 

Rökning och alkohol  Redigera/komplettera text  

Man måste vara 18 år för att få köpa och inta alkohol och tobak. Rökning är inte tillåten på vårdcentraler, skolor, offentliga lokaler och på bussar och tåg.

Alkoholkonsumtion är förbjuden på gatan.

Spanska seder och bruk  Redigera/komplettera text  

Språk hjälp  Redigera/komplettera text  

Två grymma länkar för hjälp med översättning:

För att hitta böjningar på verb, mata in spanska ordet i grundform, klicka på sök och titta längst ner på sidan som kommer. www.woxikon.se

Googles översättare är också riktigt bra som stöd och för att få tips om ord och formuleringar, även om det blir lite tokigt ibland. translate.google.com

Svenska pass  Redigera/komplettera text  

Det går att beställa sitt svenska pass antingen i Madrid på ambasaden eller i Sverige och få det skickat till konsulatet i Malagá mot en avg på 17 euro/pass. Du behöver bara ta med gamla passet och pengar.